Gestió de l’estrès. Com podem encarar algunes situacions a la farmàcia?

Degut a la situació durant la pandèmia de la COVID-19, a les farmàcies estem patint contínuament d'una sobrecàrrega assistencial mai viscuda abans. No només per la manca dels serveis ambulatoris, tancats en aquests dies, sinó també per l'ansietat i la por entre la població, que sovint busca solucions a les seves necessitats i que en molts casos no es troben al nostre abast, com ara les mascaretes, els guants, l'alcohol, etc. A més a més, ara hem de portar un ritme de treball diferent degut al distanciament social, al fet de treballar amb mascareta, guants i d’altres mesures de seguretat, i d'haver de fer gestions addicionals a través de la recepta electrònica, entre d'altres.

Molts usuaris es troben estressats i aquest estrès es descarrega sovint amb la persona més propera. Com que el personal de les farmàcies som els professionals sanitaris més a l’abast en aquests moments, també hem de prendre algunes mesures per mantenir la nostra salut mental i emocional.

IMPORTANT! Si et trobes desbordat per la situació i/o la pressió dels usuaris o del teu cap, demana ajuda a un professional. Tant la Fundació Galatea com el Col·legi de Psicologia de Catalunya i molts altres professionals estan donant suport als professionals de la salut sobrecarregats en aquests dies. Si estàs patint una situació especialment crítica, envia’ns un mail i explica’ns-la, potser et podem ajudar!

Situacions que sovint se'ns poden presentar a la farmàcia

A continuació exposem alguns casos que es poden presentar a la farmàcia i maneres d’encarar-los. Agraïm la col·laboració de la Sophia Blasco, qui recentment, a petició d’AFASCAT, ha ofert als farmacèutics col·legiats un webinar sobre Recursos Emocionals per enfrontar la situació de pandèmia a la farmàcia. Aquest webinar properament es podrà visualitzar offline a la web col·legial en aquest enllaç.

Què faig amb una persona enfadada pel temps que ha de fer cua mentre atenem a un altre, o perquè no li surt gratuïta la mascareta o perquè el sistema no ens deixa dispensar-li o el preu de qualsevol article o medicament li sembla injust?

Recordem: nosaltres som els professionals i ha de prevaldre el nostre criteri sobre el temps que se li ha de dedicar a cada usuari. El temps necessari per dispensar o aconsellar ha de primar per tal d’evitar errors que més tard puguin causar-nos trasbalsos, errors o endarreriments a la feina diària. L’usuari es pot queixar tot el que vulgui però això no ens ha de condicionar a anar més de pressa ni a descuidar les nostres tasques. Si els preus no els  fixem nosaltres, no cal discutir per una qüestió que no podem canviar. En tot cas, traslladarem aquestes queixes a la persona responsable de la gestió: titular o treballador, o bé podem dirigir a l’usuari als serveis mèdics, a l’administració de sanitat, a l’AEMPS, etc., segons correspongui.

Tinc por a encomanar el virus a la meva família. Què puc fer?

Limita la teva responsabilitat. Segueix totes les mesures de seguretat al teu abast: higiene personal i de superfícies, higiene i separació d’objectes que arribin de l’exterior, mantenir i reforçar el teu sistema immunitari (alimentació, hores de son, nivell d’estrès).

No pots vigilar tot el que facin els altres, però pots fer tot de la teva part per protegir-los. Un cop has fet els teus deures, depèn dels altres assumir també la seva responsabilitat en la prevenció del contagi.

Tinc por a que la pandèmia vagi a pitjor si no ho fem bé durant el desconfinament.

Preocupar-nos pel futur ens desconnecta de l’aquí i ara (preocupar-se és ocupar-se d’una situació abans de succeir). Hem d’evitar focalitzar-nos en el què passarà (i si…?) i ocupar-nos del present. No cal patir per les possibles adversitats futures si els resultats no depenen de nosaltres. Si ens hem pogut adaptar a la situació més crítica (el pic de la pandèmia), ens podrem adaptar al desconfinament. I si torna a passar el mateix, ja tenim experiència per enfrontar millor qualsevol rebrot!
Confiem en el que la gent ha après, tot i que sempre hi haurà algú que no segueixi les recomanacions. Confiem en la nostra capacitat d’adaptació als diferents escenaris. En comptes d’imaginar un escenari tràgic, imaginem finals més optimistes. Fes-li una ullada als següents enllaços! Per a què ens preocupem?  Com superar la por a la incertesa.

Com puc resoldre conflictes amb el cap de la organització de l’equip quan no pren decisions?

Senyor, dóna’ns coratge per canviar les coses que hem de canviar, serenitat per acceptar les que no podem canviar i criteri per distingir unes de les altres. (Karl Paul Reinhold Niebuhr)

El cap (el nostre titular o un encarregat) està en una situació de poder. Hem d’establir objectius dins del nostre àmbit competencial i del nostre poder executiu. Adaptem-nos a la seva manera d’organitzar l’equip i busquem la col·laboració i suport dels nostres companys. Si pots, fes les coses d'una manera que el teu cap vegi els resultats; probablement acceptarà fer canvis si veu les seves avantatges. Sempre pots tu plantejar-te un canvi si la teva manera de fer no és compatible amb el teu lloc de feina actual. Hi ha moltes farmàcies cercant personal!

Gestió de les crítiques. Ens tracten com a sanitaris de tercera. La gent pensa que ens estem fent d’or amb la venda de mascaretes i guants.

La culpa sempre és dels altres? La queixa és una forma d’aguantar els cops, és una resposta a la situació que algú està vivint i que li estressa. És un intent de transferir la culpa d’una situació, posant-se en el paper de víctima. Cadascú s’ha de fer responsable de la seva situació.

Hem d’encaixar les crítiques i aprofitar per fer autocrítica. Estàs fent la teva feina com cal? Si estas complint la teva part, fins aquí pots arribar. No pots resoldre tots els problemes dels demés. Si algú vol preus més baixos o més productes del que tu ets capaç d’oferir-li, és feina seva buscar un millor proveïdor. Aquests clients no els necessites, doncs sempre trobaran motius per queixar-se. Evita l’enfrontament. Deixa parlar l’altre, que es desfogui i després intenta averiguar si pots ajudar-lo dins de les teves competències, mantenint-te dintre dels teus objectius i la teva ética professional, sense renunciar a les teves opinions i els teus drets. En aquest enllaç trobaràs eines per millorar la teva assertivitat per tal de poder dir NO quan vols dir NO.

Com enfrontar les situacions d’acumulació de tasques. Necessites dies de 56 hores?

Cada persona té una tolerància a la pressió distinta. Si trobes que una situació et supera, mira de delegar tasques i responsabilitats en els teus companys. Utilitza tècniques de relaxació quan notis molt d’estrès. Si trobes que hi ha manca de recursos humans per portar a terme les tasques acumulades, parla amb el teu titular i delimita les que tu personalment pots realitzar. La sobrecàrrega contínua, les presses i la falta de son minven la teva resistència i debiliten el teu sistema immunitari. Mira aquest enllaç!
Descarrega’t l’eBook gratuit que ens regala la Sophia Blasco! L'estres a ratlla! Aquí també pots trobar una técnica de relaxació a través de la respiració i el mètode de relaxació muscular progressiva de Jacobson.

Gestió de la informació. La postveritat en temps del coronavirus.

En aquest temps d’infoxicació, pots trobar usuaris que et consultaran referent a informació diversa, sovint sense contrastar i rebuda a través de diversos mitjans, com ara la TV i la ràdio; a més a més, estarà influenciada per les seves ideologies i necessitats. Mitjançant les xarxes socials es transmeten moltes notícies falses!  No pots autentificar ni descartar les “fake news”, per tant el teu objectiu és transmetre als usuaris només la informació contrastada i fiable que rebis de les teves fonts de professionals. Qualsevol altre informació serà responsabilitat de qui les segueixi!

Alguns recursos de suport emocional i psicològic que et poden interessar:

Coneixes algun recurs que pugui ajudar als teus companys? Comparteix-lo amb nosaltres!

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Càlcul de les hores anuals treballades

Informació sobre la reunió del conveni del 19 de febrer de 2024 i el pacte d'eficàcia limitada

Plantilles per calcular el nombre d'hores anuals treballades