Mesures de protecció per al personal que treballa a Farmàcies davant el risc de contagi per COVID19

Degut a la recent situació declarada pandèmia, volem oferir-vos una mica d'informació referent a la protecció del personal que treballem a farmàcies, donat que som un col·lectiu amb exposició de risc mitjà alt amb pacients amb infecció per COVID19.
Després de demanar directrius i esperar a que els nostres col·legis professionals es pronunciessin en relació a la pandèmia i els seus riscos entre el personal treballador de farmàcia, us compartim algunes pautes que, com a sanitaris, us poden servir per a la vostra protecció personal, especialment si treballeu a zones amb una alta concentració de contagis confirmats.
1. Rentat de mans freqüent amb sabó antisèptic. Assequeu-les amb paper en comptes de tovallola. Si no ho podeu realitzar, feu desinfecció amb alcohol de concentració igual o superior a 62% v/v. Donat que l'ús excessiu de alcohol pot assecar i irritar les mans, podeu fer servir guants i desinfectar-los entre pacient i pacient.
2. Ús de mocadors i mascaretes descartables. Els mocadors s'han d'oferir a les persones amb símptomes com a esternuts i tos, tenint un contenidor o paperera per poder llençar-los sense tenir contacte amb altres. L'ús de la mascareta és aconsellable per evitar tocar-se la cara, el nas o els ulls per descuit, especialment després d'atendre a un pacient amb símptomes sospitosos de COVID19
3. Us d'ulleres integrals de protecció. En cas que a la vostra zona la gent acostumi esternudar o tossir sense tapar-se, podeu portar ulleres de protecció per evitar el contacte amb fluids potencialment patògens. Si de normal porteu ulleres, fixeu-les amb un elàstic per darrera el cap, per tal de no haver de recol·locar les contínuament amb la mà. Feu neteja d'aquests accessoris amb sabó i antisèptics tan freqüent com calgui.
4. Porteu les ungles curtes i eviteu l'ús de anells, polseres, etc. Tot element que pugui tenir contacte amb patògens, s'haurà d'eliminar o desinfectar posteriorment.
5. Recolliu-vos els cabells, si els teniu llargs, amb una cua de cavall; evitareu d'haver de repassar-se els cabells amb les mans i escampar patògens pel cap.
6. Ús de guants i mascareta. Tot i que s'aconsella evitar en tot el possible la presa de constants si no és urgent (presa de pressió, temperatura o analítiques), si tot i així heu de tenir contacte directe amb un
pacient amb risc de poder estar contagiat, feu servir guants d'un sol ús i mascareta FFP2. Davant del dubte, eviteu el contacte sempre que pugueu i desinfecteu o descarteu, si és possible, el material que feu servir
7. Distància de seguretat. Eviteu el contacte directe, com ara encaixada de mans, petons i abraçades. Retireu vos del taulell tant com us sigui possible. La distància us pot ajudar a reduir el contacte amb fluïds potencialment infecciosos!
8. Algunes farmàcies han col·locat cintes al terra o separacions físiques i cartells per delimitar la distància a la qual s'hauria de col·locar la gent i així donar més marge de seguretat. D'altres estan col·locant pantalles de policarbonat o plàstic, que es poden instal·lar a sobre els taulells, això us pot donar una protecció extra davant la emissió de fluïds per algun possible contagiat.
9. D'acord amb les directrius emeses pel ministeri de treball, s'haurà d'evitar exposar el personal que, per les seves característiques personals o estat fisiològic (patologies prèvies, medicació, trastorns immunitaris o embaràs), es considerin especialment sensibles al risc. Parleu amb el vostre metge per determinar el grau de risc i si és compatible amb la vostra feina.
10. Mengeu bé i dormiu les hores necessàries! No cal que us ho en recordem, oi? Aquests dies són difícils i hem de mantenir nos a la alçada de les circumstàncies. Si considereu que necessiteu algun suplement, parleu amb el vostre titular per tal que us gestioni l’adquisició amb algun laboratori de la vostra confiança.

Equipació mínima que us hauria d'oferir la farmàcia per a la vostra protecció:

- Accés a aigua, sabó antisèptic i tovallons de paper
- Alcohol de 62% v/v o superior (idealment, en gel per a ús Alcohol de 62% v/v o superior (idealment, en gel per a ús immediat i en pulveritzador per a la neteja de superfícies)
- Guants, mocadors i mascaretes d'un sol ús
- Solucions desinfectants per a la neteja de les superfícies de treball i altres objectes d'ús freqüent: calaixos, datàfons, teclats, pantalles, caixa dels diners... (lleixiu al 0,1% o etanol al 70%)
Si, malgrat totes les vostres precaucions, sospiteu d'haver-vos contagiat, truqueu al 061 i seguiu les indicacions dels sanitaris que us atenguin. El govern està preparant mesures per, en cas de contagi, poder cursar la baixa sense repercussió econòmica per al treballador ni l'empresari, tot i que serà el vostre metge qui us indicarà si cal realitzar confinament per tal de reduir el contagi a altres persones.
Mantingueu la calma i protegiu-vos, perquè si nosaltres caiem, pot perillar l'accés als medicaments de tota una comunitat. Parleu amb el/la vostre/a titular i acordeu com realitzar els procediments recomanats, per tal que tothom el pugui portar a terme amb mínima afectació de la feina diària.

Comentaris

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Càlcul de les hores anuals treballades

Informació sobre la reunió del conveni del 19 de febrer de 2024 i el pacte d'eficàcia limitada

Plantilles per calcular el nombre d'hores anuals treballades